Awake Proning as an Adjunctive Therapy for Refractory Hypoxemia in Non-Intubated Patients with COVID-19 Acute Respiratory Failure: Guidance from an International Group of Healthcare Workers
Stilma W, Åkerman & Al. (2021). Awake Proning as an Adjunctive Therapy for Refractory Hypoxemia in Non-Intubated Patients with COVID-19 Acute Respiratory Failure: Guidance from an International Group of Healthcare Workers. Am J Trop Med Hyg.11;104(5):1676-1686. doi: 10.4269/ajtmh.20-1445. PMID: 33705348; PMCID: PMC8103477
חולים שאינם מונשמים וסובלים מאי ספיקת נשימה חריפה עקב COVID-19 יכולים להפיק תועלת מתנוחת פרון – Prone position – PP והשכבה על הבטן. תנוחה זו היא התערבות אטרקטיבית במסגרות עם משאבים מוגבלים, מכיוון שהיא מגיעה ללא עלויות נוספות. עם זאת, היא עדיין ברמת ביצוע לא מיטבית, ככל הנראה בגלל חוסר היכרות ואי ודאות לגבי יתרונות פוטנציאליים ויישום מעשי.
בכדי לסכם עדויות לתועלת מ-PP ולפתח מערך המלצות פרגמטיות לשימוש ב-PP בחולים ערים עם דלקת ריאות בשל COVID-19, תוך התמקדות במסגרות שבהן המשאבים מוגבלים, הוזמנו אנשי מקצוע בתחום הבריאות הבינלאומית ממדינות בעלות הכנסה גבוהה, נמוכה ובינונית (LMIC), יחד עם מומחים ב-PP לתרום עצות מומחה. מספר גדל והולך של מחקרים תצפיתיים מתארים את ההשפעות של PP בחולים עם דלקת ריאות על רקע COVID-19, שבהם היפוקסמיה עמידה בפני מדדים פשוטים של תוספת חמצן. ערות בשילוב PP משפרת את החימצון ברוב החולים, בדרך כלל תוך דקות, ומפחיתה קוצר נשימה ומקילה על עבודת הנשימה. ההשפעות נשמרות עד שעה אחת לאחר החזרה לשכיבה, נעלמות לאחר 6-12 שעות.
במחקרים עכשוויים, תנוחת Prone לא הייתה קשורה להפחתה בשיעור האינטובציות. יחד עם זאת PP מגיעה עם סיבוכים קטנים, אולם אם היא מיושמת ומפוקחת כראוי היא בכל זאת מומלצת. המלצות פרגמטיות הכוללות התוויות והתוויות נגד גובשו והותאמו למקומות העונים על הגדרת המקומות המוגבלים במשאבים. PP, טיפול משלים להיפוקסמיה עמידה בפני מתן חמצן, נראית כמנח בטוח בחולים שאינם מונשמים עם כשל נשימתי חריף על רקע COVID-19.
Figure 1.
תנוחת Prone במטופלת בהריון בחודש 9. מוצגות שתי אפשרויות: אפשרות נטייה ל-¾ והן אפשרות נטייה מלאה. המיקום המוצע הוא אינדיקציה וניתן להתאים אותו על סמך העדפות המטופלת.
Figure 2.
תנוחת פרון במטופל ער – ביצוע בחמישה שלבים.