נגיף SARS-CoV-2 (COVID-19/Corona), הדביק מיליוני אנשים ברחבי העולם, כולל עובדי שירותי בריאות. אחיות מהוות את האחוז הגדול ביותר של עובדי שירותי הבריאות והן אלו שנמצאות הכי הרבה סביב מיטת החולה, דבר שעלול לגרום לכך שאחיות יהיו האוכלוסיה הנמצאת בסיכון הגבוה ביותר להידבק בנגיף. מספר מקורות בעולם דיווחו על אחיות שחלו ואף מתו מהנגיף.
תוצאות אלו הובילו את הציבור הרחב לפחד,להימנע, להרחיק או לנדות את עובדי מערכת הבריאות, בהיותם מקור אפשרי להעברת הזיהום ולהדבקה בנגיף. לפי דיווחים מאסיה, אפריקה, אירופה, דרום ומרכז אמריקה, וארצות הברית, פחד מהדבקה הוביל גם לאפליה נגדם.
מחקר קנדי מצא כי 30% מכלל הציבור האמין שעובדי מערכת הבריאות הם נשאים של SARS-CoV-2. במקביל, רבים מעובדי המערכת שעבדו עם חולי COVID-19 מאמינים שהם עלולים להדביק את משפחותיהם, ולכן נקטו מרצון באמצעי הגנה קיצוניים כגון עזיבת הבתים והמשפחות ויישום בידוד חברתי נוקשה. ניגוד אינטרסים זה דומה למגיפות קודמות, שבהן נאלצו אנשי מערכת הבריאות לשקול את הסיכונים לעצמם ולמשפחותיהם וזאת בניגוד לחובתם לטפל בחולים.
מטרה:
במהלך מגיפת , COVID-19 דיווחו עובדי שירותי הבריאות על מצוקה פסיכולוגית ודחייה חברתית. מטרת המחקר היתה לקבוע את רמת הדחייה החברתית והרווחה של אחיות והאם החוסן הוא גורם מתווך ביניהם, תוך השוואה בין אחיות אשר עבדו במחלקות COVID-19 לאלו שלא עבדו במחלקות COVID-19.
שיטה:
סקר מקוון נשלח לקבוצות חברתיות שעוסקות בסיעוד בישראל. המשיבים השלימו שאלון דמוגרפי, הערכה של דחייה חברתית שחשו, חוסן ושאלון רווחה כללי.
תוצאות:
מאתיים ארבעים ושבע אחיות השתתפו במחקר. הרוב היו נשים בגיל ממוצע של 43.6 שנים. כשליש מהנשאלות היו מודאגות מהדבקה של בני משפחתם ורבות הסכימו עם הקביעה שמשפחתם חוששת שהן תדבקנה אותם.
אחיות דיווחו על בן זוג, בני משפחה, שכנים וגורמים בציבור שהתרחקו מהם פיזית. כרבע דיווחו על תחושת בדידות.
נמצאו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין אלו שעבדו לעומת אלו שלא עבדו במחלקת COVID-19 ברווחה כללית ובתחושת דחייה חברתית. לא נמצאו הבדלים בציוני החוסן.
דיון:
במהלך מגיפת COVID-19 היו האחים והאחיות ה"חיילים" הדומיננטיים, שנלחמים בחזית התפרצות המגיפה. למרות שהציבור שיבח אותם והכיר בהם, מחקר זה הוכיח שאנשי מערכת הבריאות חשו שהציבור נרתע מהן פיזית. המחקר שלנו הצביע על יחס הפוך בין הקרבה לאחות לבין תחושת הדחייה החברתית, כפי שמוצג על ידי עלייה של כמעט פי שלושה בתחושות הדחייה החברתית שחשו בני המשפחה כלפי האחיות לציבור הכללי.
אחיות ברחבי העולם דווחו על רגשות שליליים דומים במהלך המגיפה. תוצאות דומות נמצאו בטייוואן במהלך התפרצות ה-SARS, שבה 32% מהאחיות הרגישו כי אנשים בסביבתם נמנעים ממגע עמן. זו הייתה אחת הסיבות שהן שקלו לעזוב את מקום עבודתן.
למרות שאחיות חשו פחות דחייה חברתית ממשפחותיהן, הן חששו שהם עלולים להדביק אותם וחשבו שמשפחותיהם פחדו להידבק. היררכיית הצרכים של מאסלו תומכת בממצא זה. בתיאוריה, בטיחות היא השלב השני והיא בסיסית להישרדות אנושית. ברמה זו, ביטחון הגוף, תעסוקה, בריאות ובטיחות המשפחה חיונית לאדם כדי להשיג את המימוש העצמי.
הפוטנציאל להידבק במהלך עבודת האחיות הייתה איום וערעור על ביטחונן. הדחייה החברתית הוכחה גם באמצעות הממצאים שלנו, לפיהם כמעט רבע מהאחיות חשו בודדות במהלך המגיפה, וכמחצית לא הרגישו שהציבור והחברים מעריכים את עבודתן. יתרה מכך, נמצאה רמה גבוהה יותר של דחייה חברתית בקרב אחיות שעובדות במחלקות COVID-19 בניגוד לאלו שלֹא.
רמת הרווחה הכללית של אחיות נמצאה נמוכה במיוחד במהלך COVID19 והראתה מצוקה קשה. הרווחה הכללית הייתה נמוכה משמעותית עבור אחיות שעבדו עם COVID-19 מאשר אלה שלא. הבדל זה נמצא על אף העובדה שאחיות שעובדות במחלקות COVID-19 מוגנות יותר מפני זיהומים ומאובטחות יותר באמצעות ציוד מגן, בהשוואה לאלה שעובדות מחוץ ליחידות .COVID-19
למרות ששיערנו כי חוסן עשוי לשמש כמשתנה מתווך לרווחה כללית ודחייה חברתית, תוצאות המחקר לא תמכו בהנחה זו. לא מצאנו חוסן כמתווך של רווחה. עם זאת, אחרים מצאו חוסן גבוה יותר כאסטרטגיה להגנה על גורמי לחץ אישיים במגיפה. חוסן גבוה יותר היה קשור לשינה עם פחות חרדת מתח ופחות עייפות עבור כל עובדי מערכת הבריאות.
מסקנות:
דחייה חברתית הורגשה על ידי אחיות רבות כפי שהוצג על ידי יחס הפוך בין הקרבה של הקשר לעלייה בתחושת הדחייה החברתית ורמה גבוהה של בדידות ודיכאון. רמה גבוהה יותר של דחייה חברתית ורווחה נמוכה יותר נמצאה בקרב אחיות שעובדות במחלקות COVID-19 לעומת אלה שלא. הרווחה הכללית נמצאה נמוכה במיוחד במהלך המגפה. החוסן לא תיווך את הקשר בין דחייה חברתית לבין רווחה.
רלוונטיות לפרקטיקה קלינית: דחייה חברתית עשויה להיות קשורה לירידה ברווחת העובד. רמת החוסן קשורה לרמת הרווחה בקרב אחיות באופן כללי. לאחיות שאינן עובדות במחלקות COVID-19 יש רמות גבוהות יותר של רווחה ופחות דחייה חברתית, בהשוואה לאחיות שעובדות במחלקות אלו.
Nurses’ perceptions of social rejection, resilience, and well-being during COVID-19: A national comparative study
Julie Benbenishty RN, PhD, Shelly Ashkenazy RN, MSc, Iris Levdov Avital RN, MA, Levana Jakobson RN, MA, Orly Kolpak RN MA, Freda DeKeyser Ganz RN, PhD