גיליון 4 – מאי 2019

| דבר יו"ר העמותה, הגברת עפרה רענן

מצב התזונה הוא מדד חשוב למצב הבריאות באוכלוסייה המבוגרת. תת-תזונה קשורה לעלייה בתחלואה ובתמותה ולירידה תפקודית. הביטוי התפקודי בא לידי ביטוי ביכולות היומיום הבסיסיות והמכשירניות (Instrumental Activities of Daily Living, IADL), בהליכה, בנשיאת משאות ובהרמת ידיים . לעתים קרובות המצב התזונתי אינו זוכה לאבחון ולהערכה מתאימה מצד הצוות הרפואי והסיעודי וקיים מצב של תת-אבחון בקהילה, בבית חולים בכלל וביחידות לטיפול נמרץ בפרט.
העלייה התלולה בתוחלת החיים בשנים האחרונות יצרה אוכלוסיות בסיכון לפגיעה במצבן התזונתי. רבים מהמטופלים המאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ במהלך מחלתם החריפה, נמצאו סובלים מירידה בסך החלבונים בסרום כמו גם עם חסר תפקודי עקב מחלתם. ממצאים אלו מצביעים על כך שהדרישה לחלבונים ולאנרגיה עולה במצבים רפואיים ממושכים ובמהלך התלקחותן של מחלות .
העמותה לקידום סיעוד קרדיאלי וטיפול נמרץ בישראל עוסקת בנושא התזונה ודרכי ההזנה על היבטיה השונים ביחידות לטיפול נמרץ, בין השאר באמצעות עיתון זה.
תודה רבה לכל העוסקים במלאכת העיתון בהתנדבות – בלעדיכם כל זה לא היה קורה! המשיכו בעשייה המלמדת והפורייה.


עפרה רענן
יו"ר העמותה לטיפול נמרץ קרדיאלי וטיפול נמרץ בישראל

| דבר העורכת

לקוראים הנמרצים שלום רב,
אני מתרגשת לערוך את הגיליון הרביעי של העיתון האינטרנטי שלנו, העוסק כולו בהזנת מטופלים בטיפול נמרץ. אחד הנושאים המרכזיים שנדון בו הוא גיבוש ויצירת פרוטוקול תזונה למטופל קריטי המנוהל על ידי אחיות, כולל יתרונותיו והשפעתו על תוצאים קליניים של המטופלים. היתרונות שבמתן תזונה למטופל הקריטי בטיפול נמרץ אינם שנויים במחלוקת, אולם קיימת עדיין נטייה להתייחס להזנת החולה כתוספת ולא כצורך קיומי המהווה חלק מהטיפול הכוללני במטופל . לעיתים אף נראה שהפסקות התזונה למטופל לביצוע פרוצדורות הן ארוכות מידי ואינן מבוקרות .
תחילת מתן תזונה ב- 24 השעות הראשונות לאשפוז למטופלים, שאינם סובלים מפגיעה במערכת העיכול, נקשרת למדדי תוצאה טובים, למניעת תמותה ולקיצור ימי האשפוז בטיפול נמרץ. האם פרוטוקול טיפול לאחיות הינו התשובה הנחרצת לחוסרים ולכשלים במהלך מתן הזנה לחולה בטיפול נמרץ? האחיות בטיפול נמרץ מרכזות את הטיפול במטופל ופועלות באינטנסיביות באמצעות אומדנים ומעקב אחר מצב המטופל. הן יוצרות באופן תמידי תעדוף של פעולות מצילות חיים ומקבלות החלטות קריטיות נוספות. ככאלה נראה כי הכרחי שהאחיות ינהלו את התזונה למטופל , בעיקר תוך שמירה על אבני היסוד של מועד ההתחלה, הגעה ליעד הכמותי שנקבע, הפסקות תזונה מבוקרות והתחלה מחודשת – ככל שמצבו הקליני של המטופל מאפשר. הפרוטוקולים של הטיפול הוכיחו את עצמם כיעילים במספר נושאים אחרים בטיפול נמרץ: גמילה מהנשמה, איזון סכרת למטופל הקריטי ועוד. כמו בתחומים נוספים, האחיות יוצרות את מסגרת הפעולה ואת כללי המפתח להצלחת הטיפול באמצעות סימנים קליניים המעידים על הגעה ליעדי הטיפול. בפרוטוקולים של תזונת המטופלים המוצעים בגיליון זה נדגים יותר את המסגרת הנכונה לתזונה יעילה ופחות את התוכן ומרכיבי התזונה אשר תואמים למומחיותם של הרופאים והדיאטנים. באמצעות הטמעת הפרוטוקול נוכל להביא לשינוי גישה, המתבקש בראיית מתן תזונה למטופל כצורך מטבולי קיומי וטיפולי ופחות כתוספת אופציונאלית.
תודה גדולה לכל הכתבים שהתגייסו לכתיבת הגיליון המיוחד ותודה ענקית לעמותה לטיפול נמרץ לישראל בראשותה של עפרה רענן.
קריאה נעימה,

בברכה
לבנה יעקובסון 

| עדכוני ידע

הזנת מטופלים קריטיים המנוהלת על ידי אחות

מתן הזנה אנטראלית למטופלים ביחידות לטיפול נמרץ הוכח כערך קליני בעל חשיבות פרוגנוסטית רבה, אך לרוב אינו נתפס כך ע"י הצוות הרפואי והסיעודי1 ולרוב נצפה בפועל עיכוב, הניתן למניעה, בהתחלת מתן הזנה אנטראלית ואספקת כמות  (…)

| עדכוני ידע קליני

נייר עמדה תזונה בטיפול נמרץ

אחד התפקידים של הסיעוד בטיפול נמרץ הוא, לספק תזונה מתאימה כדי להבטיח תמיכה לאיברים חיוניים במטופלים קשים. במתן כלכלה לחולים במצב קריטי, לסיעוד תפקיד חשוב בזיהוי מטופלים בסיכון לתת- תזונה, הזנה לא מתאימה ומניעת סיבוכים של הזנה אנטרלית  (…)

| פרויקט נבחר

תת-תזונה הינה בעיה נפוצה בקרב חולים מונשמים. כשליש מהחולים המונשמים ביחידות לטיפול נמרץ סובלים מתת תזונה במהלך אשפוזם. תזונה אנטראלית הוכחה במספר רב  (…)

| Case Study

סיפור מקרה מהמחלקה לטיפול נמרץ ברמב"ם הממחיש את הקווים המנחים להזנה אנטרלית בטיפול נמרץ.
היכנסו ובחנו את הידע שלכם

| הכירו את היחידה

זרקור על היחידה לטיפול נמרץ כללי

בית חולים שערי צדק ירושלים

מאת: חיה ברויאר, אחות אחראית יחידה

| מנהלי היחידה

| בלוג אישי

תזונה בטיפול נמרץ

רבות נכתב כבר על תזונה:  המלצות על מזונות בריאים, או כאלה  המותאמים יותר לשעות הבוקר, עצות מאילו מזונות כדאי להימנע לפני שינה, מזונות משפרים יכולות ריכוז ולמידה וכאלה  שמעוררים תאווה.

בנותיי משתפות אותי לא מעט בשיאי גינס מטורפים הקשורים למזון: החל משיא גינס השמור לאוסטרי בשם מיהאבץ,  שהחזיק  18 יום  תמימים ללא מזון ומים, דרך אכילת פלפלים חריפים ברמות של אלפי סקוביל ועד לארוחה רבת משתתפים שהתקיימה מתחת למים. (…)

| ליווי רוחני בטיפול נמרץ

"…תהיתי, האם באמת הרופאים והמומחים השונים חשבו שיצילו אותו? האם מידת החמלה כלפי אדם כה סובל אינה יכולה להיות פשוט להניח לו, לתת לו טיפולים תומכים ולאפשר לו להיפרד מהעולם ביתר רכות ושלווה?.."

תודה על פנייתך
נצור איתך קשר בהקדם

דילוג לתוכן