| פרויקט שיפור כאב ואגיטציה

שתפו את הפוסט

פרויקט שיפור כאב ואגיטציה ביחידה לטיפול נמרץ כללי נהריה

זיאד סנעאללה, ד'ר מחול ניקולא, אלה טלקר, ואלרי אוקון,  ד'ר סלאם חדיד , ד'ר לילך שמע- דידי, לבנה יעקובסון

כאב הוא החוויה הנפוצה ביותר אשר מלווה את החולים השוהים ביחידות לטיפול נמרץ, גם לאחר שחרורם מהיחידה. תחושות כאב נחוות גם במנוחה וגם בזמן טיפול שגרתי. טיפול אופטימאלי בכאבם של המטופלים מפחית סיבוכים, ימי אשפוז ותמותה ומעלה את שביעות הרצון של המטופלים ומשפחותיהם. הערכת כאב לחולה בטיפול נמרץ מתבצעת על פי סולמות מדידה מותאמים. ההערכה אינה מצריכה שיתוף פעולה מצד המטופל. רוב מטופלי טיפול נמרץ הנם מטופלים מונשמים ולכן הטיפול מחייב שילוב תמידי של הערכת סדציה והערכת כאב. האתגר הגדול של המטפלים ביחידה, הוא למצוא את נקודת הזהב בה החולה מונשם, מורדם ואינו כאוב, ועדיין בעל יכולת מספקת לבצע נשימות עצמונית. נקודה זו תשפיע על  גמילת המטופל מהנשמה, על שחרורו מהיחידה ועל חווית האשפוז שלו.

נצפתה שונות גבוהה בין המטפלים ביחידה לטיפול נמרץ במרכז הרפואי לגליל נהריה, בהערכה, בתיעוד, בדיווח המילולי ובטיפול בכאב. במטרה לבחון תהליך זה, הוקמה קבוצת שיפור.

שלבי הפרויקט:

  • מיפוי הגורמים המשפיעים על השונות הצביע על כך ששיטות העבודה אינן אחידות, נוהל הטיפול בכאב אינו מוטמע כראוי ושקיים חוסר אחידות בטיפול הרפואי.
  • חודדו נהלי אומדני כאב והוטמע אומדן BPS. במקביל בוצעה הדרכה מקיפה בנושא סדציה והוחלף הכלי להערכת סדציה לאומדן RASS (כלי להערכת סדציה ואגיטציה).
  • הוחל בגיבוש "פרוטוקול טיפולי מותאם מטופל" על פי האבחנות הראשיות איתן התאשפז המטופל ביחידה לטיפול נמרץ.
  • התבצע תהליך מדידת ביצועים בצורה מתמדת לפי לוח תווי( ראה נספח 1).
  • הוספו רישומי הערכות כאב, סדציה, חוזרים ותיעודי השפעת הטיפול בגיליון המטופל.
  • נבחנה השפעת הטמעת הפרוטוקול וההשלכות הנלוות על קיצור ימי אשפוז וימי הנשמה ביחידה.

 תוצאות:

  • מתחילת תהליך המדידה ופרסום המדד, חל שיפור מתמיד בביצועים השגרתיים של אומדן כאב ואומדן חוזר והתיעודים ברשומת המטופל הגיעו לביצועים מקסימאליים.
  • הערכת סדציה על פי אומדן RASS הוטמעה לחלוטין.
  • חל שיפור משמעותי בדיווח בכתב, אולם הדיווח המילולי בהעברת משמרת דורש עדיין חיזוק כסימן חיוני חמישי .
  • בהעברת מידע בין מטפלים ניכר כי קיימת אי בהירות במצבי חולי משולבים, אי שקט, סימני דלריום, סימני כאב. קיים חוסר אחידות באבחנה בין הסימנים ומהו הטיפול האופטימאלי למצבים אלו.

מגבלות הפרויקט:

ניהול רישום על פי לוח תיווי מוגבל למצבי עומס משתנים ביחידה. הרישום התבצע על ידי ארבעה מערכים וקיימת שונות ביניהם בהבנת משמעות כלל סעיפי המדידה.

המלצות להמשך:

דליריום קשור לעליה בתמותה, עליה באורך ימי אשפוז ביחידה ובביה"ח ובפגיעה קוגניטיביות לאחר אשפוז בטיפול נמרץ . פרוטוקול הטיפול בכאב והרדמה בטיפול נמרץ משלב בתוכו הערכת דליריום על פי סולם הערכה CAM. יש צורך לשלב את ביצוע ההערכה, והטיפול בדליריום למניעת סיבוכי האשפוז ביחידה לטיפול נמרץ.

בשנת 2018 הוקם פרויקט שיפור הבוחן את השלכות הפרויקט לשיפור כאב על מהלך הגבלת מטופלים ביחידה לטיפול נמרץ. תוצאותיו יימדדו במקביל להטמעת הפרויקט לשיפור כאב.

 

לנספח לחצו כאן>>

תודה על פנייתך
נצור איתך קשר בהקדם

דילוג לתוכן