שם:
אחות
מחלקה:
טיפול נמרץ
מה עשית ביום בו פרצה המלחמה, ה-7 באוקטובר?
כשהגעתי באותו הבוקר לעבודה שלחו אותי לעזור במיון. טופלו שם פצועי טראומה מהאירוע. אלה שהיו במיונים הכירורגי והאורטופדי הם לא המטופלים הקשים ביותר כי הקשים הולכים ישר לחדר הלם או חדר ניתוח. ראיתי המון פצועים עם פציעות בגפיים, הרבה בירך, הרבה בידיים, פציעות עיניים והרבה פציעות ראש. בימים רגילים הם היו מחכים לרופא אבל באותו הבוקר היה מלא צוות שהגיע גם ממחלקות אחרות לעזור למיון. בהנהלה הבינו שהמיון הולך ונהיה פקק מעומס המגיעים. היו במיון לפחות 40 אחיות שעבדו בלי הפסקה והזרימו לשם עוד מהמחלקות. היו הרבה כמוני שבאו מהבית לעזור כששמעו מה קורה בדרום. ציפינו ואנחנו מכירים אסונות אבל לא ככה, לא בסדר גודל כזה מטורף. ממני ביקשו לפנות מטופלים מהמיון ולעזור לסגור טיפול ראשוני ולהעביר לאשפוז בכדי לפנות את המיון לאלה שעוד מגיעים. האתגר הכי גדול באותו הבוקר היה בשבילי לדאוג שדברים לא ילכו לאיבוד, שכל החולים יקבלו מה שהם צריכים ולשמור על סדר. אחרי כמה שעות כבר הרגשתי שאני עובדת ברוטינה: רופא, צילומים, אקג, תרופות, שיכוך כאבים, הדרכות ועלייה למחלקה. כמות החבישות והשיחות של אותו הבוקר היו בהיקף ענק. בשלב כלשהו החלטתי לספור כמה חולים אני רואה והגעתי בקלות למעל 30! אחר כך הפסקתי כי לא רציתי שהם יהיו בשבילי מספר. כל אחד הוא אדם עם סיפור ענק מאחריו. ככל ששמענו את החדשות מאותו הבוקר הבנתי שמי שאני מטפלת בהם הם בעצם הניצולים מהטבח של אותו הבוקר ושלכל אחד היה מזל ענקי שהם איתנו בכלל. כאילו קיבלו את החיים במתנה.
מה היו התחושות מאותו היום ובימים שלאחר מכן?
במהלך הבוקר התחושה הכי בולטת היתה שזה לא נגמר. הפצועים הגיעו עוד ועוד ולא היה סוף של האירוע. הרצף הזה שלא נגמר גרם לתחושה קשה של מועקה. מתי הדלתות של המיון לא יפתחו שוב ולא יעמוד שם אמבסולנס? מתי לא ירוצו עם אלונקה תוך כדי החייאה לחדר הלם? זו תחושה קשה מאוד כי גם החולים שאני טיפלתי בהם ראו מה שאני ראיתי וזה מחסיר פעימה ואת לא רוצה שהם יראו את זה כי בשבילם זה לא מראה רגיל אבל הדבר שגרם לי להבין שאנחנו במשהו ענק יותר ואירוע שלא הכרנו כמוהו היה כשהתחילו להגיע אנשים ומשפחות ולחפש את הקרובים שלהם ובכו וסיפרו שהם חושבים שהם נחטפו. אז הבנו כולנו שזה אירוע אחר ובגלל העבודה לא שמענו עדיין את כל החדשות ולא הבנו כמה נורא אותו הבוקר.
מה עוזר לך להמשיך לתפקד?
הנתינה מסביב, האחדות והתחושה של ביחד. למרות הזוועה ולמרות הקושי כשהיינו יחד זה גרם לי להצליח לשרוד את זה. הצוות, הזרם הבילתי פוסק של הוקרת תודה ואוכל לצוות, המכתבים עם המילים היפות. אבל מעל לכל זה התחושה שהכי חיזקה היתה כשהצלחנו להציל חיים. שום דבר לא השתווה לזה.
חוויה שזכורה לך במיוחד / מטופל מיוחד שסיפורו נגע בך במיוחד?
חקוקה לי בראש אימא אחת שבאה עם תמונות לחפש את הבן שלה. היא אמרה בבכי שהלוואי שהוא פה אבל רק שלא יהיה חטוף. היא לא תוכל לחיות אם הבן שלה יהיה מעבר לגדר. ככה היא אמרה לכולם. עזרנו לה אבל לא הצלחנו להגיע לזיהוי והיא משם הלכה עם צוות אחר ואני כבר לא פגשתי אותה באותו היום. ביום ראשון הגעתי למשמרת ערב בטיפול נמרץ וראיתי אותה שם. הבן שלה היה פצוע קשה מונשם ומורדם. היא לא זכרה אותי אבל אני זיהיתי אותה וכמה שזה מוזר, שמחתי בשבילה שהבן שלה אצלנו ולא במקום אחר. לפחות משאלה של אימא אחת נשמעה בשמיים והיא זכתה למצוא אותו.
מקורות תמיכה כגון: תמיכה חברתית/ משפחתית/ מקום עבודה?
החברות, המשפחה, הסביבה הקרובה בעבודה והחבר שלי שיודע לתמוך ולהקשיב. בלעדיהם לא הייתי שורדת את העבודה ואפילו את החיים כאן אחרי 7 באוקטובר.
ערך החיים במדינה חופשית קיבל משמעות גדולה יותר מאז שהתחילה המלחמה. הלוואי שנדע להפיק ממנה את הטוב שיש בנו והלוואי ונזכה לראות אהבת חינם.