קליטת צוות, הדרכה ושימור

שתפו את הפוסט

אתגרים והצלחות בנושא ההון הסיעודי בטיפול נמרץ-הזוית הניהולית

נתחיל בהיכרות עם שתי אחיות;

מאיה, בת 25

עשתה הסבה לסיעוד לאחר שלמדה קורס בקונדיטוריה.

מאיה התחילה לעבוד במחלקה הכירורגית למרות שרצתה להיכנס לחדר ניתוח אך התגמשה כי היה צורך בצוות בכירורגיה והיא רצתה להתקבל לעבוד בארגון כי זה היעד שקבעה לעצמה. תהליך הקליטה של מאיה מוערך ב- 3-6 חודשים.

בשיחת הפתיחה ותיאום ציפיות הודיעה שהיא טסה בעוד חודש עם החבר שלה וביומולדת שלה היא נוסעת עם החברות לטיול בצפון וביקשה שנסגור לה חופש מראש. כשהתבקשה לספר על עצמה סיפרה שהיא קנאית לפרטיות שלה, מצפה ומתרגשת ללמוד את העשייה במחלקה ומחכה שנשלח לה חוברת עם כל החומר במייל.

מאיה מגיעה עם שאיפות גבוהות, מעוניינת לצאת לקורס על בסיסי בהקדם ובתוך שנה רואה את עצמה מתקדמת בתפקיד. היא מבקשת בסידור עבודה להתחשב בה ולדאוג שיהיו לה ימים פנויים לחדר כושר, פילאטיס וריצה. במהלך הראיון מילות מפתח שהיו בשימוש הן: "לחיות את הרגע", "חיים רק פעם אחת", "להרוויח כמה שיותר, לעבוד פחות בכדי לחיות".

קרן, בת 47

עובדת 21 שנים כאחות.

היתה שנים ארוכות בפנימית ואורטופדיה ועכשיו מגיעה לכירורגיה. לקרן קורס על בסיסי, היא עושה אחריות משמרת והיתה נאמנה של הרבה תחומים.

בשיחת הפתיחה נראה כי קרן יודעת מה היא רוצה, מכירה את הארגון היטב, את הדמויות המרכזיות, את הנהלים ומכירה את השפה הארגונית, את מערכות המחשוב וכמובן בעלת ידע ומיומנויות וניסיון שהצטבר בכל שנותיה כאחות.

קרן הבהירה שהיא היתה מרוצה מהעבודה באורטופדיה אך עברה רק כי לא הסתדרה עם האחות האחראית. היא עובדת רק משמרות ערב ולא עובדת בשישי. לא עבדת בלילות ומוכנה לעבוד בלילה אך ורק במוצ"ש. היא לא צופה קשיים בתהליך הקליטה ומשווה את העבודה בכירורגיה לעבודה באורטופדיה בכל מיני מישורים. הודיעה שהיא תקרא בבית חומר על המחלות הכירורגיות ועל ניתוחים שמבוצעים במחלקה מספרים שיש לה. תהליך הקליטה של קרן מוערך בכחודש.

 

השאלה המתבקשת היא: האם זה נכון לשים את עצמך במרכז כמו רוב האחיות הצעירות או את הארגון במרכז כמו רוב האחיות הותיקות?

כדי להבין יותר פגשנו אחיות אחראיות ביחידות טיפול נמרץ בארץ שענו על שאלות מורכבות כגון:

איזה קריטריונים חשובים לאחות אחראית אצל מרואיין בראיון קבלה?

איזה תכונה עדיפה בעיני אחיות אחראיות – מקצועיות או אנושיות?

באיזה דרכים פועלות אחיות אחראיות בטיפולי נמרץ לשמר צוות ולמנוע עזיבה? איזה פעולות הן עושה על מנת להעלות מוטיבציה לעשייה ולמידה בקרב הצוות?

חיה ברויאר

אחות אחראית טיפול נמרץ כללי שערי צדק, ירושלים

חיה עובדת ביחידה לט"נ כללי בשערי צדק ב- 24 שנים האחרונות ומתוכם 19 שנה בתפקיד אחות אחראית ביחידה. במהלך השנים היחידה גדלה והתפתחה מ-6 מיטות ל-14 והוכנסו תחומים חדשים בהם היחידה עוסקת במקביל להתפתחות בית החולים (נוירוכירורגיה, טראומה) וההתפתחות הטכנולוגית (CRRT, ECMO ).

"המשאב העיקרי והמיוחד של טיפול נמרץ הוא ההון האנושי של היחידה.

הצוות הסיעודי מיומן במגוון מצבים ומתארים. צוות כזה צריך ללמד, להתפתח ולשמור על כשירות מקצועית לאורך כל שנות עבודתו. מעבר ליכולת הטכנית והידע הרב לו נדרש הצוות הסיעודי, נדרש גם צוות עם יכולת אנושית יוצאת דופן. מרבית המטופלים ביחידות ט"נ מגיעים ליחידה ברגע קריטי בחייהם והם והסובבים אותם נמצאים בחרדה וחוסר וודאות גדולים. תפקיד הצוות מעבר לטיפול הפיזי במטופל כולל גם התייחסות לצד הנפשי והרגשי של המטופל ובני משפחתו.

כבר בריאיון הקבלה של האחות אני מנסה לבדוק תכונות מהותיות לעבודה ביחידה. דוגמאות לכך הם יכולת אינטגרטיבית ויכולת תגובה מהירה. דבר נוסף שאני רואה כמרכזי זו היכולת האמפתית ועל זה אני שמה דגש מיוחד. בעיני, ידע ניתן לרכוש , יכולת אמפתית- פחות.

כשאחות מתחילה לעבוד ביחידה, אני אומרת לה שצפויה למידה משמעותית ואין לי כאחות אחראית ציפיה שתדע מיד את הכל. אני שמחה בשאלות ומעדיפה איש צוות שלא מתבייש לשאול מכזה שמתבייש ונשאר בחוסר ידיעה. הנכונות ללמוד היא משמעותית.

הכנסה ליחידה מתבצעת באמצעות חוברת הכוללת מגוון מצבים והפעלת המכשור. הנהלים הרלוונטיים נמצאים במערכת ממוחשבת ייעודית שמלווה את האחות גם בהמשך דרכה המקצועית. גם לאחר תחילת העבודה קיימת למידה משמעותית ושמירה על רמה מקצועית גבוהה. קורסים על בסיסיים שונים (ט"נ, הדרכה, טיפול פליאטיבי בט"נ, מתנת חיים ועוד) , קורסי המשך (ט"נ מתקדם, אקמו, CRRT), ימי עדכון ידע מחלקתיים בנושאים שונים והרצאות שונות במסגרת ישיבות צוות מחלקתיות.

חוץ מהשמירה על כשירות מקצועית של הצוות, יש עניין בשמירה על הצוות עצמו. צוות ט"נ חשוף למראות קשים, מצבים מסכני חיים, אינטנסיביות, ודרישה למהירות תגובה על בסיס יום יומי. הדבר עלול להשפיע על מצבו הריגשי ולגרום לשחיקה של צוות מיומן. מדיניות של דלת פתוחה, נכונות לשמוע, נכונות ללמוד (גם באירועים קשים)  ולהפיק לקחים שיישומו בעתיד שומרים על הצוות לאורך זמן. קיימת תוכנית עבודה מסודרת למניעת שחיקה שכוללת מפגשים עם פסיכולוגים, עו"ס וחברות חיצוניות, בנוסף נערכים מפגשים על בסיס אירועי משבר נקודתיים. המפגשים שאינם בתוכנית העבודה המסודרת של היחידה מבוססים על אירועים נקודתיים בהם הצוות מרגיש שהוא זקוק למפגש שכזה (וזו ההזדמנות להודות להנהלת שערי צדק על הנכונות לממן את המפגשים האלה).

המפגשים מתקיימים בהובלת אנשי מקצוע מחוץ ליחידה או בהובלתי כאחות האחראית של היחידה. במפגשים שהיו בהובלתי חיפשתי את הדרך לתת משמעות לעשייה המקצועית שלנו. נתינת משמעות לעבודה היומיומית נותנת תחושת שליחות וגאווה מקצועית גדולה. כל אלו יעזרו במניעת שחיקה.

בנימה אישית… בימים אלו אני מסיימת את תפקידי ביחידה ועוברת להנהלת הסיעוד.

מבקשת להודות לכל אותם אנשים נפלאים, שותפיי לדרך הארוכה והמשמעותית שעשיתי יותר ממחצית חיי. לכל אותם אחיות ואחים שעוסקים במלאכת הקודש בוקר, ערב ולילה, שבתות וחגים עבור מהטופלים ומעניקים טיפול מקצועי ואנושי לכל אדם באשר הוא!"

 

אחות אחראית טיפול נמרץ, צפון הארץ

"בראיון קצר לא ניתן באמת להכיר מישהו, לא ניתן באמת להחליט מי יהיה מצויין ומי יהיה פחות טוב. חשוב לי להתרשם מהאדם, מהזרימה של השיחה, מקשר עין, חשוב לי לשמוע מהן הציפיות שלו ממקום העבודה, וחשוב לי לעשות תיאום ציפיות מבחינתי- כלומר להציג את המחלקה עם היתרונות והחסרונות שלה, עם הדרישות שלי, מבלי לייפות את הדברים- ״זו הכלה״.

חשוב לי לשמוע על הנסיון של אותו איש צוות, יחד עם זאת כבר יצא לי קבל אנשי צוות גנרים לגמרי, כי בראיון היתה כימיה טובה והרגשתי שיש מישהו מאוד רציני ועם רצון וראש גדול. חשוב לי לראות המלצות, במידה וקיימות. כמו כן אני מתעניינת בתחביבים, במה שהאדם אוהב לעשות בזמנו הפנוי".

אני רואה חשיבות גדולה במקצועיות ובנסיון של איש הצוות, יחד עם זאת אלו הן יכולות נרכשות עבור אנשי צוות רבים, ותמיד כשמגיע איש צוות חדש ואנשי צוות וותיקים ממהרים לשפוט אותו אני אומרת שצריך לחכות, להמתין בסבלנות, לתת לו ״תקופת חסד״ ללמוד, ובמקרה של טיפול נמרץ הלמידה יכולה לקחת חודשים רבים.

מאידך אנושיות היא לדעתי תכונה שקיימת באדם, במידה זו או אחרת, מאמינה שרבים מאנשי הצוות בחרו בסיעוד מעצם רצונם לעבוד עם בני אדם. לא פעם אני שומעת שאנשי טיפול נמרץ נתפסים כפחות ״אנושיים״ כי מעדיפים לעבוד עם חולים מונשמים. אבל המציאות לא תמיד כזו. יש לנו לא מעט חולים בהכרה, ואני גאה בצוות שלי שיודע להיות רגיש וסבלני כלפי חולים ומשפחותיהם.

אז האח הטוב שלי הוא אח אנושי, שילמד ויהפוך למקצועי ובעל נסיון, יש לי את הזמן והסבלנות להשקיע בזה, ואם זה לא יקרה, אז אולי הוא לא מתאים לתחום, ולשמחתי בסיעוד יש עוד כל כך הרבה תחומים שניתן לעסוק בהם.

איש צוות חדש שמגיע עובר תהליך הדרכה ארוך מאוד. כל אחד שמגיע מקבל חוברת קליטה מושקעת, המציגה את המחלקה, הנהלים החשובים, פעולות שעליו לבצע, רשימת תרופות לבחינה. האח החדש מוצמד למדריך קליני, לתקופה ארוכה של לפחות חודשיים. בתקופה זו הוא מחוץ לסידור ובסבלנות רבה אנחנו מלמדים אותו. בתקופה זו הוא יקבל משובים פנימיים כתובים אחת לתקופה, ויחתום עליהם. משובים אלו מתוייקים במשרדי ולא מגיעים לשום גורם חיצוני. המטרה לעצב, להסביר, להבהיר, לשנות ולתקן כדי שהאח החדש יהיה טוב יותר ויעמוד בציפיות.

כחלק מהדרכים שלי לשימור צוות ומניעת עזיבה אני מקפידה לבוא בחיוך בבוקר, להגיע מוקדם כדי להפגש עם צוות לילה, לשמוע אותם, לדעת מה עבר עליהם, מקפידה להשאר למשמרות ערב, מאותה הסיבה. מקפידה לומר תודה לאנשי צוות, ואחרי משמרות קשות באופן קיצוני להודות לכל הצוות.

מתנות קטנות לצוות, משהו שיעשה טוב על הלב, שידעו שאני מעריכה וחושבת עליהם.

טיולים ו/או ערבי צוות עושים טוב ונותנים כוח להמשיך.

מקפידה להתעניין מה שלום אנשי צוות חולים- מתקשרת או שולחת הודעות, במקרים חריגים היו אנשי צוות שהגעתי לבקר אותם בביתם כשהיו חולים.

אם יש מישהו שאני יודעת שעשה משהו מאוד חשוב, עזר באופן יוצא דופן- כמובן שאביע את הערכתי באופן אישי. למשל נאמן נושא שמבצע את תפקידו באופן מיטבי, או איש צוות שנשאר מעבר לזמן המשמרת כי היה חולה מאוד קשה והיו זקוקים לעזרתו. תשומת הלב תורמת להעלאת מוטיבציה לעשיה.

מבחינת מוטיבציה ללמידה, ראשית חלק מהדרישות לעבודה במחלקה זה קורס על בסיסי, וזה משהו שמודגש עוד בראיון, וידוע וברור לאיש בצוות שתוך שנה יהיה עליו לבצע קורס. קורסים נוספים כמו קורס אקמו הבהרתי לכולם שזה חלק מהדרישה בימנו, היה שיתוף פעולה מאוד יפה. לא לחצתי על אנשי צוות ותיקים שקרובים לגיל פנסיה, אך כל השאר ביצעו מהר מאוד.

צוות ותיק הוא בעל מוסר עבודה גבוה, כמעט ולא נעדר מהעבודה, בעל נסיון וידע, אנשים שנמצאים שנים רבות בטיפול נמרץ (באותו מקום עבודה), לעיתים מאז שסיימו בית ספר לאחיות. רבים מהם מצפים מהצוות החדש ללמוד מהר ולדעת הכל, מה שלעיתים לא קורה כל כך מהר.

לעומתם הצוות צעיר עוברים מספר מחלקות, לפעמים אחרי שנה-שנתיים מחפשים כבר מקום חדש, לעיתים עסוקים בעצמם, אינם מוכנים לוותר על חיי משפחה לטובת קידום בעבודה, חלקם לא רוצים לקחת אחריות בעבודה אם הדבר ידרוש מהם להשקיע בכך מאמץ רב. עם זאת אני רואה נכונות לעבודת צוות. רובם בעלי מיומנות טכנולוגית ויכולת לימוד מהירה של מכשירים חדשים מוכנות גבוהה ללמוד נושאים חדשים למשל כל ״הצעירים״ מהר מאוד למדו קורס אקמו.

תני דוגמא לאחות אחראית שהיתה הכי טובה שלך ודוגמא לאחראית הכי נוראית שהיתה לך וספרי מה למדת מכל אחת מהן ומה היום את עושה כמוהן או עושה אחרת

כשאני חושבת על דוגמא לאחות אחראית שהיתה הכי טובה שלי לעומת אחראית הכי נוראית שהיתה לי מייד קופץ לי לראש מקרה שקרה לי בהיות אחות מן המניין לפני שנים רבות. באותה התקופה עבדתי ב-2 מחלקות 50% בכל מחלקה. הרגשתי לא טוב במשך 3 ימים, היו לי כאבי בטן תחתונה נוראיים, אבל לא סיפרתי לאף אחד, המשכתי להגיע לעבודה כרגיל, על אף שהרגשתי רע מאוד. ביום השלישי של הכאבים עבדתי בוקר במחלקה והייתי אמורה לעבוד לילה במחלקה השניה שלי.

הכאבים היו בלתי נסבלים, חשבתי שזה משהו גניקולוגי ובמהלך המשמרת ביקשתי להבדק. תוך דקות מצאתי את עצמי מאושפזת עם אבחנה של הריון מחוץ לרחם. הייתי מבוהלת מאוד. הודעתי בדמעות לאחות האחראית של המחלקה בה עבדתי בוקר, שאני נאלצת לעזוב את המשמרת באמצע (היא היתה מדהימה, חיבקה אותי, ליוותה אותי, באה לבקר בימים הבאים, התקשרה, ממש דאגה לי).

בעודי מקופלת מכאבים הלכתי למשרדה של האחות האחראית השניה שלי, וסיפרתי לה מה קרה. הייתי המומה מהתשובה שלה ועד היום אני לא יכולה לשכוח את תגובתה- היא הודיעה לי שעלי למצוא פתרון לפנצ׳ר שלי למשמרת לילה וכן אמרה לי שלהבא אשתמש באמצעי מניעה. יצאתי ממשרדה המומה וכאובה (לא רק פיזית). היא גם לא התקשרה ולא עלתה לבקר אותי בעודי מאושפזת במחלקת נשים, למרות שזה באותו הבניין.

באותו יום הבטחתי לעצמי שאם אהיה אחות אחראית אבחר להיות כמו האחות האחראית של אותה משמרת בוקר, אנושיות ואמפתיה כלפי הצוות היא לדעתי תכונה חשובה, לא פחות ממנהיגות ומקצועיות.

שלי אשכנזי

אחות אחראית טיפול נמרץ, הדסה עין כרם, ירושלים

היחידה לטיפול נמרץ תמיד הייתה המחלקה בה מאושפזים החולים הקשים ביותר של בית החולים. העבודה ביחידה לטיפול נמרץ מהווה מקום אינטנסיבי, לא צפוי, הדורש עבודת צוות טובה.

מקצוע הסיעוד דורש מיומנויות שונות, מקצועיות, אנושיות, בעלי יכולת תקשורת טובה עם הסובבים, אמפטיה ועוד. אולם לא כל אח/אחות יכול לעבוד בטיפול נמרץ. המיומנות הנדרשת שונה עקב עבודה באקלים מחלקתי אחר ותחת לחץ בלתי צפוי.

מהו ההון האנושי הנדרש בטיפול נמרץ ולמה הוא שונה ממחלקה אחרת?

מצבים מסכני חיים, חיים ומוות צפויים ובלתי צפויים מאפיינים את העבודה אליה חשופים אנשי הצוות. העבודה במשמרות, חגים ולילות, הויתור לא פעם על חיי משפחה, בד בבד עבודה תחת לחצים פיסיים ונפשיים לאורך זמן גורמת לשחיקה. על כן ישנה חשיבות בהתאמת הצוות לעבודה במחלקה זו ושמירה על צוות קיים. התמדה במקום זה קשה לאורך שנים, ולכן דרוש צוות בעל הון אנושי הכולל חוסן פנימי, מקצועיות ואנושיות כדי להעניק טיפול איכותי ולהגיע לסיפוק ממתן טיפול זה, בטווח הקצר והארוך.

אח/ות העובדים ביחידה לטיפול נמרץ צריכים להיות בעלי חוסן פנימי גבוה ויכולת הכלה בעמידה במצבי לחץ שונים. עמידה במצבים אלו דורשת מהם לפעול, לחשוב, לעמוד בזמנים ולא לגרום לחץ לסובבים אותם. חשוב שאחיות טיפול נמרץ תשארנה בעלות יציבות נפשית. זה חשוב למשפחות לחולים ולצוות הסובב אותם.

כחלק מהמקצועיות של אחות טיפול נמרץ נדרשת: יכולת לקבלת החלטות, חשיבה קריטית, פתרון בעיות, יכולת ביצוע אומדן, יכולת התבוננות בסביבה ולצאת עם מסקנה, יכולת בין אישית ותקשורתית.

היכולת לקבל החלטות וחשיבה קריטית. יכולת זו מבין החשובות במקצועיות של אח/ות טיפול נמרץ היכולת לשלב מספר מערכות ביחד ולנסות להבין את מצבו של החולה, הגורמים לכך ודרכי הטיפול פיסיים ונפשיים. מיומנות זו מתפתחת עם השנים.

יכולות טכניות מנימליות גם כן דרושה כאשר עם הקידמה יש יותר ויותר מכשור רפואי חדש לאמוד מצבים קריטיים אצל החולים.

כפי שלמשפחה ולמטופל השהייה היא לפעמים כמו "רכבת הרים", כך גם לצוות המטפל. ולכן צריכה להיות אהבה לעבודה מסוג זה של משמרות בלתי צפיות, יש רגע של שקט ותוך זמן קצר משתנה לכאוס כללי עם חולים מדורדרים, דימומים ועוד. כאן נדרשת יותר מיומנות לעבודה בצוות, תקשורת בין אישית ועם הצוות הרב מקצועי. יכולת לעבודה בסדר (כגון עבודה לפי פרוטוקולים), יכולת לעשות בו זמנית מספר דברים ובמדויק. מיומנויות אלו חשובות מאוד להצלחה בזמן כאוס ויציאה משגרת המשמרת. אולם בין כל התוהו והבואו צריך להיות בעל יכולת לראות את השיפור הקטן בחולה כדבר חיובי, הנותן סיפוק בעבודה.

הרצון ללמידה גם כן חשוב. שינויים מתמידיים בנהלים, טכנולוגיה טיפולים ועוד, משתנים מהר, ועל האח/ות להיות בעל רצון ויכולת לשינויים ולמידה מחדש.

כל האמור לעיל מהווה סיבה לשחיקה לאורך זמן. מאחר ואחיות דואגות לאחר הן לפעמים שוכחות לדאוג לעצמן ולכן יש חשיבות גדולה לדאוג לצוות הקיים על מנת שיוכל לתפקד לאורך זמן. דאגה לרווחת הצוות הן עם זה ע"י מפגשי תרבות שונים מחוץ לשעות העבודה, יצירת אקלים מחלקתי מחבר, קבלת האחר ויצירת מפגשים רב תרבותיים בין חברי הצוות לאורך השנה. בנוסף תוך כדי עבודה במשמרות הקשות יותר לעודד לתת יד, לתת מילה טובה, להאיר ולהעיר. לאח/ות אחראית מומלץ כל שבוע לחשוב למי מהעובדים נתנו משוב חיובי, ואם לא עשינו זאת כדאי לעשות… יש לזכור כי הצוות שבא לעבוד בעבודה זו לא נשאר בשל עבודה קלה או מתגמלת במיוחד, אלא בשל התשוקה.

על כן כשאח/ות מגיעים לראיון יש קושי לוודא האם בעל כל מיומנויות אלו פחות או יותר, אך עם זאת חשוב לוודא האם בעל מקצועויות ואנושיות שני מיומנויות אלו משולבות זו בזו, וביחידות טיפול נמרץ נדרשים גם מקצועיות וגם אנושיות אם כי יש לתת דגש יותר על המקצועיות של האחות. האם המועמד עניו, מסודר ובעל יכולת תקשורת בזמן הראיון, האם יוכל לעמוד בלחץ ולתפקד או ישתתק בזמן אמת.

לצוות הקיים יש לאתר תכונות, מאפינים ותחומים שהם חזקים בהם ולהעצימם ע"י מתן משימה בתחום הנבחר, ובמה להצגת הנושא/תחום בפני הצוות הן בישיבות, בווטאפ מחלקתי, או בחדר הצוות. אין צורך לדחוף בכוח, אבל מתן משוב חיובי גם מחברי הצוות מעודד לעשיה, יציאה לכנס או קורס מעודד לעשיה. ובעיקר הערכה לעבודה שצוות עשה ועושה.

אחד הקשיים שאיתם מתמודדים בשילוב צוותים הוא המפגש הבין דורי בתוך הצוות; צעירים מאוד, מבוגרים ומה שבינהם. ההבדלים בגישות, הבדלים בתחומי עיניין, הבדלים בשפה עכשוית ובטכנולוגיה מתקדמת מהווה פער בין דורי היכול להתבטא בקושי בעבודת צוות במחלקה. גישור בין דורי, הוא אתגר. אחת הדרכים היא להוות דוגמה במציאת שפה משותפת עם הדור הצעיר, להתעניין בנעשה. בד בבד להראות את המקצועיות והמיומנות של צוות ותיק, יכולת תקשורתית במצבים קשים, חשיבה, ולהוות מודל לחיקוי. הקשבה של דור ותיק לצעיר ולהפך. אחות אחראית צריכה לנסות להבין את שני הצדדים בצרכיהם של דור צעיר ודור ותיק. כמו כן צריכה לשמוע את הצדדים ולהמנע משיפוטיות. צריכה להבין שלדור צעיר צרכים אחרים היום מבעבר, הרצון להתקדם וללמוד, ולאו דווקא להשאר זמן ממושך במקום אחד אינו גורע מהיותו אח/ות טוב. ניסיון להראות לותיק כי יש חיוביות בצעיר ולהפך ולנסות לעשות את הקרבה בינהם.

וולרי נודלמן

אחות אחראית טיפול נמרץ, המרכז הרפואי שיבא תל השומר

כשיושבת אצלי אחות או אח בראיון עבודה אני תמיד אומרת את האמת.

טיפול נמרץ זה המגרש הכי מעניין, מאתגר ומלמד בבית החולים, אבל הוא גם קשה. אני מקפידה לא לצייר "תמונה ורודה" אלא לשקף למועמדים את האמת על השדה הקליני המורכב שלנו, ובמיוחד כאשר מגיעים מועמדים מבית ספר לאחיות שעדיין לא נכנסו לעבודה במחלקות או ביחידות אחרות ואין להם ניסיון. אני מסבירה שמשום שטיפול נמרץ הוא מקום דינמי, לחוץ, פעיל ברוב שעות היממה, אבל הכול אפשרי! תמיד אפשר ללמוד, לרכוש מיומנות ולהיות חלק מזה, רק צריך רצון ומוטיבציה, לא להתייאש כאשר קשה ולהמשיך ולהתמיד.

לו הייתי מתבקשת לבחור תכונה מובילה שהיא עדיפה בקרב הצוות: מקצועיות או אנושיות – לא הייתי מצליחה לבחור בניהם מכיוון שבעיניי אין דבר כזה. לא ניתן לבחור בין שתי תכונות שחייבות להיות בקרב הצוות ולכן זה לא רק מקצועיות או רק אנושיות. זה שניהם!!

גם וגם!!! אי אפשר לעבוד בטיפול נמרץ כשאתה לא מקצועי, אבל גם לא כשאין לך רגישות כלפי מטופלים, כלפי משפחות וגם כלפי חברי הצוות שלך.
אם נדמיין לרגע איך היינו מרגישים לו אנו היינו בצד השני. בצד שמקבל טיפול – איך היינו רוצים שידברו אלינו? איך היינו רוצים שיתייחסו אלינו? איך היינו רוצים שיטפלו בנו? המוטו שלי בחיים הוא: "זה לא מה שאתה אומר, אלא איך אתה אומר" ולכן אני מאמינה שעלינו לדעת איך לדבר עם משפחות ומטופלים גם ברגעים הכי קשים שלהם.
חלק מההכשרה של הצוות הוא ללמוד בישור בשורה מרה וליווי משפחות במצבים הקשים באשפוז ביחידה. אומנם בתקשורת כרוכים גם מיומנות וניסיון, אך מי שלא מפגין אנושיות, יחסי תקשורת תקינים ויכולת להיות אמפטי אינו מתאים ליחידה.

הדרך הניהולית שלי היא להוות דוגמא אישית, לשים דברים בפרופורציות נכונות, לשמור על איזון ולבחור לראות את החיובי.
תמיד אני אומרת לצוות: "תודה לאלוהים שקמתם בבוקר, שאתם בריאים בגוף ובנפש ובאתם לעבודה". מי שלא מסוגל לעשות את הדברים הפשוטים בחיים – לומד להעריך אותם מאוד.

שימור הצוות בטיפול נמרץ הוא אתגר לא פשוט. אני לא מאמינה שחייבם לעצור בכל הכוח עזיבה של אחות שמרגישה שהיא כבר "מוצפת" מהעבודה בטיפול נמרץ או שכבר לא מרגישה שזה אתגר עבורה ורוצה לעבור ולהתפתח בתחום אחר.

צריכה להיות ההבנה שלמרות שכל הארגון השקיע בקליטה ובהכשרה של אותה אחות ושבאופן אישי השקענו בה המון בתהליך הקליטה ביחידה, ולמרות שהודעה על עזיבה היא לא קלה עבורי, אני אאפשר זאת כאשר אבין שזה לטובת הצוות. טיפול נמרץ הוא שדה קליני אחד מתוך רבים והעבודה בטיפול נמרץ היא לא תמיד בגדר "חתונה קתולית". היתרון הענקי בסיעוד הוא שיש לנו את האפשרות לגוון ולשנות מקום ולבדוק ולהכיר תחומים שונים ואחות שורצה בכך לא אמנע ממנה.

בכדי לשמר את הצוות חובה להעניק להם גיבוי במהלך העבודה, משובים חיוביים, לפתח בהם את האמונה שהם עושים עבודה מצויינת ומצילים חיים של הרבה אנשים. בזמנים קשים יותר כאשר לפעמים יש אוירה בצוות של ייאוש אני שם עבורם, מנסה "להרים את המורל" ומזכירה להם מי הם ומה ההצלחות שהם הגיעו אליהם.

נדבך נוסף בשימור צוות הוא נסיעות לכנסים, ימיי עיון, יציאה לחופשים, לימודים, ערבי צוות ופעיליות חברתיות. חשוב לי מאוד להתחשב עד כמה שניתן בבקשות לחופשים וכאחות אחראית אני משתדלת להיות מאוד קשובה לחיים האישיים של הצוות.

כחלק משגרת העבודה, לכל אחד מחברי הצוות ניתן מקום של כבוד, לכל אחד יש את המקום להביע את דעתו, יש הקשבה פעילה ורצון אמיתי לתקשורת פתוחה. במשובים אני מציגה לכל אחד מהצוות את החוזקות שלו ועוזרת לו למנף אותם לעשייה מקצועית והתפתחות. היות ואני לא מאמינה בדיקטטורה תמיד אשמח לקבל דעה של הצוות ותמיד אקשיב להם. תמיד אשמח לסיעור מוחות, לרעיונות חדשים ויוזמות חדשות.

אני לא מאמינה שיש אחים ואחיות לא טובים… אולי הם פשוט לא מתאימים לשדה הקליני של טיפול נמרץ, אולי התזמון בחיים בלעבוד ביחידה לא מתאים, אבל הם יכולים להיות מוצלחים מאוד בשדה קליני אחר ולכן תמיד אני מנסה להתמקד בחיוביות על פני שליליות.

אסכם במשפט אחרון: צוות הוא המשאב הכי חשוב בעבודה. אין כמו הצוות שלי! אני גאה בהם ובהישגים שאליהם אנו מובילים את היחידה לטיפול נמרץ.

מעריכה אותם!
אוהבת אותם! (למרות הקיטורים 🙂)
ומאחלת להם שימשיכו להיות הכי מקצועיים, הכי אנושיים והכי גאים בעבודה שהם עושים.

תודה על פנייתך
נצור איתך קשר בהקדם

דילוג לתוכן